Verkeersovertredingen in België en Nederland

0

Bij verkeersovertredingen lijkt het alsof de Belgische overheid er van uit gaat dat je niet standaard betaalt. Er wordt je gevraagd allerhande zaken in te brengen om aan een verkeersboete te ontsnappen, alvorens je een betaling op te leggen. Als je in België te snel gereden hebt, krijg je geen betalingsformulier toegestuurd zoals in Nederland. Je krijgt wel een vragenlijst waarin je gevraagd wordt naar omstandigheden die in je voordeel zouden kunnen pleiten bij deze verkeersovertreding. Tot slot of je akkoord gaat met een ‘onmiddellijke inning’, een boete dus. Enige tijd later pas, krijg je deze, na jouw toestemming.
Mijn vrouw werd een half jaar geleden geflitst door een vallende ster (flitser) nabij de Liefkenshoektunnel. Dus kreeg ze zo’n vragenlijst en vage brief: ze vroegen of de auto haar eigendom was, of ze op het ogenblik van de inbreuk voor rekening van een derde reed, of ze erkende dat ze de inbreuk had gedaan, of ze het bedrag van de onmiddellijke inning aanvaardde, of ze van oordeel is dat er bepaalde factoren in haar voordeel pleitten, en in welke taal ze zich in het gerecht wenste uit te drukken.
“Wat is dit?” vroeg ze niet begrijpend.
“Een verkeersboete” zei ik.
“Waar staat dat?” vroeg ze verbouwereerd.
“Dat staat … nee, dat staat er niet in die bewoording op, maar dat kan je er wel uit afleiden: proces verbaal en inbreuk en zo.”
“Hoeveel moet ik betalen?” ging ze weer.
“Nee, eerst moet je dit invullen, akkoord gaan en opsturen. Pas een tijd later verneem je hoeveel je moet betalen, dat staat er nu nog niet bij.”
Zelfs 2 jaar later hebben we er niets meer van gehoord, wellicht geseponeerd.

Twee weken later kregen we een Nederlandse boete (zie onderaan de post): gek hoor, we moesten meteen betalen, geen vraagjes, niets. Alleen in grijze lettertjes op de achterkant hoe je bezwaar kan aantekenen. Koele mensen, die noorderlingen, maar ze weten echt wel van aanpakken!

Hieronder onze verkeersboetes uit België en Nederland. Oordeel zelf.

Share.

Leave A Reply