Sleurhutten

0

Het is zomer en ik geef u het woord “Nederlander”, wat komt er als eerste bij u op?
1. caravan
2. luidruchtig
3. camping

En als het een beetje tegenzit, ga je op vakantie en heb je met alledrie te maken. De rechter rijstrook van alle West-Europese snelwegen blinkt van de opgepoetste, overbeladen caravans met gele nummerborden. Eenmaal op je lapje camping in het Zuiden aangekomen, blijkt jouw plek een enclave te zijn, temidden van luidruchtig barbecuende Nederlanders. Zo leuk als Nederlanders het hele jaar door zijn, zo irritant zijn ze helaas vaak op reis. Mogelijk, een soort noodzakelijke ontlading, die ze inderdaad beter elders uiten.

Hier in de straat gaat iedereen met de caravan op vakantie, behalve wij. En omdat de vakantieperiodes in Nederland regionaal vastgelegd zijn, gaan ze niet enkel per caravan op reis, maar ook in karavaan. Een soort tijdelijke verhuis met de hele wijk.

Zo’n heuse volksverhuizing dient grondig voorbereid te worden, dus bij het verschijnen van de eerste zonnestraal in het nieuwe jaar, wordt het blikken mobiele huisje ingezeemd en gecheckt om startklaar te zijn voor de grote vakantie-diaspora.

Net voor de grote uittocht er aan komt, gaan Nederlanders zich te buiten aan overmatig hamsteren. Alle kasten in de caravan worden gevuld met groenten uit blik, pasta, aardappels, bakken Heineken, en ga zo maar door. Want elders kan het eten nooit zo vertrouwd en goedkoop zijn als in de eigen Albert Heijn of Super de Boer. Luifels en aanbouwveranda’s worden erin gestouwd om aldaar een plastic alhambra op de camping neer te planten. De kunst bestaat erin om er nog vier fietsen en een opblaasboot aan vast te ketenen, met als gevolg de gemiddelde snelheid op de West-Europese autosnelwegen drastisch te verlagen tijdens de gehele vakantieperiode. Het zouden geen Nederlanders zijn, als ze niet op voorhand zorgvuldig een rekensommetje zouden maken om in te schatten of ze met hun huidige brandstof tot in Luxemburg kunnen geraken, om ginds goedkoop vol te tanken.

Kortom, je kunt beter in Nederland wonen, dan ze op vakantie op je camping tegen te komen. Bij deze hoop ik dat ik jullie kiemend vakantiegevoel niet verknald heb, bij het ontspruiten van deze nieuwe lente. Want ik zie het al vanuit mijn raam: ze komen er weer aan!

Share.

Leave A Reply