Nederlanders feliciteren iedereen

0
Vijf jaar geleden, een gesprekje met Nederlandse vriend R.:
R.: “Wat zijn je plannen vanavond?”
I.: “Niets bijzonders: wat opruimen, televisiekijken en ook even mijn meter opbellen, ze is jarig vandaag.”
R.: “Gefeliciteerd!”
I.: “Nee! Ík ben niet jarig! Mijn peettante is jarig.”
R.: “Ja, dat zei je. Gefeliciteerd met de verjaardag van je meter.”
I.: “Euh? … Okee … ik zal het haar zeggen.”
Het duurde anderhalf jaar voor ik deze door had. Wanneer iemand in je entourage jarig is, word je in Nederland ook gefeliciteerd. Ben je zelf jarig, dan wordt bijgevolg ook je hele aanhang gefeliciteerd. Je vrouw, moeder, nonkel (NL: oom) en zelfs beste vrienden krijgen drie kussen omdat het jouw verjaardag is. Een tijdrovende aangelegenheid. Het lijkt me derhalve uitgesloten voor iemand als mijn vader om in Nederland te wonen. Met zijn 8 zussen en 6 broers en daarbij nog 14 schone wederhelften zou dat nogal een gefeliciteer-bedrijvigheid opleveren!

Vorige week nog werd ik door enkele Nederlanders gefeliciteerd met de verjaardag van mijn moeder. Ze kennen haar in het geheel niet, maar dat maakt verder helemaal niets uit. Ik werd gefeliciteerd, met haar geboorte, die zo’n kleine driekwart eeuw geleden plaatsvond, waar ik uiteraard geen enkel aandeel in had. Het blijft een absurde ervaring. In de beginjaren van mijn oranjebestaan behandelde ik het felicitatie-exces alsof het groetjes waren. De felicitatie dien je evenwel niet aan de jarige door te geven, maar gewoon vrolijk te ontvangen alsof je zelf iets bijzonders gepresteerd hebt.

Het spreekt voor zich dat ik de mensen hier om me heen steevast vergeet te feliciteren met hun jarige significant others. Het zal vast primitief of onaardig overkomen. En zelfs wanneer deze wijdverbreide traditie me alsnog te binnen schiet, klinken mijn felicitaties nimmer gemeend. Geen wonder dat Belgen hier stug overkomen.
Jan en alleman feliciteren is een haast niet natuurlijk te praktiseren gebruik voor ons, medelanders. Maar in feite is het best hip. Het is sociale media avant la lettre. Het werkt net zoals Facebook: je krijgt reacties van je hele sociale netwerk over je heen waar jij helemaal niet om gevraagd hebt, laat staan aandeel in hebt. Je hebt er geen controle over, het duurt een eeuwigheid voor je alles doorgeworsteld hebt, en je bent er verder geen fluit mee. Kortom, niet-jarigen feliciteren met andermans verjaardag mag hier dan een ingewortelde en wijd verspreide praktijk zijn, voor mij blijft het gewoon spam.
Share.

Leave A Reply